هایپروایزر (Hypervisor) چیست؟

هایپروایزر (Hypervisor) یک لایۀ نرم افزاری واسط است که سخت افزاری مشترک را بین چند سیستم عامل به اشتراک میگذارد بطوریکه گویی همۀ این سیستم عامل ها از تمام سخت افزار استفاده می کنند. هایپروایزر رابط بین سخت افزار و نرم افزار را مدیریت نموده و سهمی از فضای سخت افزار را به هریک از سیستم عامل ها اختصاص می دهد. این برنامه یک لایۀ نرم افزاری مابین سخت افزار میزبان یا HOST و نرم افزارهای مهمان یا GUEST در یک شبکه مجازی است. در واقع هایپروایزر، سخت افزار یک سرور نظیر سرور HP را بین چندین سیستم عامل مهمان به اشتراک گذاشته و رابط بین میزبان و مهمان را مدیریت می کند. هایپروایزر سخت افزار مورد نیاز هر نرم افزار مهمان را مجازی سازی نموده و تعیین می کند که هر نرم افزار مهمان چه میزان از توانمندی سخت افزار را به خود اختصاص داده و از آن استفاده نماید. هایپروایزر با نام مدیر ماشین مجازی یا Virtual Machine Manager (VMM) نیز شناخته می شود.

 

 

تاریخچه هایپروایزر

واژۀ هایپروایزر برای نخستین بار در سال ۱۹۵۶ توسط شرکت IBM به کار برده شد. زمانیکه این کمپانی برنامه جدیدی برای به اشتراک گذاری فضای حافظه RAM ابداع و معرفی کرده بود. پرسش اینجاست که وجه تسمیه و دلیل استفاده از کلمۀ هایپروایزر (Hypervisor) چیست؟ هایپروایزر به معنای ناظری بسیار قویتر از سوپروایزر به کار رفت که اشاره به کاربرد این فناوری در نظارت به کار ناظرین دارد. استفاده از هایپروایزر به دلیل بالابردن راندمان، صرفه جویی در هزینه ها و افزایش امنیت  در ۲۰ سال اخیر توسط شرکت های معروف دنیا رشد بیشتری پیدا کرده است.

کجا از هایپروایزر استفاده می شود؟

اجرای چند نرم افزار بر روی چند سیستم جدا از هم باعث اتلاف منابع و انرژی خواهد شد. برای بالا بردن راندمان با استفاده از هایپروایزر به صورت مجازی برای هر نرم افزار یک سخت افزار جدا تعریف می نماییم که در حقیقت تمامی این نرم افزارها بصورت همزمان در حال استفاده از یک سخت افزار واحد هستند. وقتی که بخواهیم از یک سخت افزار واحد، بیشترین استفادۀ نرم افزاری را داشته باشیم تا بالاترین کارایی را بدست آوریم، از هایپروایزر استفاده می نماییم. همچنین هایپروایزر این امکان را فراهم می آورد که سیستم عامل های میهمان بدون دسترسی به اطلاعات سخت افزار میزبان، از آن استفاده نمایند.

 

 

رایج ترین استفاده از هایپروایزر (Hypervisor) چیست؟

فرض کنید می خواهید نرم افزاری قدیمی را بر روی سیستم عامل خود نصب کنید ولی سیستم عامل شما با این نرم افزار سازگار نیست. بطوری که شما نیاز پیدا می کنید یک سیستم عامل قدیمی نظیرWinXP  در کنار سیستم عامل فعلی در اختیار داشته باشید. یا اینکه تمایل دارید در کنار ویندوز از لینوکس نیز استفاده نمایید. برای رسیدن به هدف خود، نیاز به هایپروایزر دارید تا به شکل یک واسطه بین سیستم عامل اصلی و سیستم عامل قدیمی یا لینوکس شما عمل نموده و سخت افزار رایانه را با آن به اشتراک گذارد. علاوه بر این در دیتاسنترها نیز استفاده از هایپروایزر بر روی سرورهایی همانند سرور اچ پی، امکان جداسازی منابع مختلف را نسبت به نیاز کاربران و نرم افزارهای مختلف برای شما فراهم خواهد نمود.

 

 

مزایای استفاده از هایپروایزر  (Hypervisor)چیست؟

  • با استفاده از هایپروایزر در هزینه و استفاده از منابع صرفه جویی خواهد شد.
  • می توان از یک سخت افزار به عنوان میزبان چندین سیستم عامل استفاده نمود بطوریکه قابلیت ها و وظایف لایۀ سخت افزاری از دید لایۀ نرم افزاری پنهان بماند.
  • به دلیل مستقل عمل نمودن لایۀ نرم افزاری و لایۀ سخت افزاری، امنیت بالایی در استفاده از این فناوری وجود خواهد داشت.

انواع هایپروایزر (Hypervisor) چیست؟

  1. هایپروایزر نوع اول یا مستقل (Native Hypervisor): این نوع از هایپروایزرها مستقیماً بر روی سخت افزار نصب شده و برای اجرا نیازی به سیستم عامل مجزا ندارند. این نوع هایپروایزر به دلیل اینکه بدون واسطه عمل می کنند، پایداری بیشتری داشته و در سطوح دیتا سنترها بر روی سرورها مورد استفاده قرار می گیرند.
  2. هایپروایزر نوع دوم یا وابسته (Hosted Hypervisor): این نوع هایپروایزر بر روی یک سیستم عامل نصب می شوند و از طریق این سیستم عامل است که وظایف نظارتی خود را  بر روی سایر نرم افزارهای نصب شده انجام می دهند.

 

 

کدام نوع هایپروایزر بهتر است؟

مزیت هر کدام از انواع هایپروایزر بسته به نوع کاربردی است که از هایپروایزر انتظار داریم. هایپروایزر نوع یک به دلیل اینکه مستقلاً بر روی سخت افزار نصب می شود سریعتر، کاراتر و امن تر بوده و به سیستم عامل وابستگی ندارد. از هایپروایزر نوع اول اغلب در مراکز داده استفاه می شود در حالیکه نوع دوم به سادگی قابل نصب در رایانه های شخصی بوده و با بیشتر سخت افزارها سازگار است. اما وابستگی بسیاری به سیستم عامل دارد بطوری که اگر سیستم عامل دچار اختلال شود، هایپروایزر نیز دیگر کارایی نخواهد داشت.

 

در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر یا خرید سرور HP، می توانید با همکاران ما در بخش فروش تماس حاصل فرمایید.

 

استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است. (گرد آوری شده توسط تیم IT سامانه فناوری فرتاک)