سرویس Alletra HPE چیست ؟
25 دی 1400تاثیر گرد و خاک بر عملکرد سرورها Cleaning-Dusty-Server
25 دی 1400با مشاهده تاریخچه توسعه و شکل گیری سرورها، می توانید سیر رشد شبکه های رایانه ای را مشاهده کنید. گسترش این بخش، باعث تولید و عرضه انواع شبکه های مجازی و سیستم های مدیریت داده شده است که به شما این امکان را می دهند تا بتوانید اطلاعات و نیازهای خود را از سراسر دنیا بدست آورید. در قرن ۲۱ مدیریت و پردازش داده ها از اهمیت زیادی برخوردار است و امروزه شرکت های بزرگی در این حوزه فعالیت می کنند و تلاش می کنند تا سهم بیشتری از بازار داده و اطلاعات را به خود اختصاص دهند. در این مقاله به بررسی تاریخچه توسعه و شکل گیری سرورها خواهیم پرداخت. سرورها امروزه به نسبت چندین سال قبل، تغییرات زیادی از لحاظ ظاهر، قدرت و همچنین هزینه های پیاده سازی داشته اند و اکنون این تجهیزات می توانند حجم زیادی از داده ها را در خود ذخیره کنند و بسیاری از چالش های گذشته را رفع کنند.
تاریخچه توسعه و شکل گیری سرورها از ابتدا تاکنون
در گذشته و قبل از سال ۱۹۹۰ بیشتر کارهایی که در حوزۀ کامپیوتر انجام می شد، به کمک ورودی و خروجی هایی چون فلاپی دیسک انجام می شد و این موضوع در مورد نگهداری و پردازش اطلاعات سبب سختی های بیشماری می شد. به همین دلیل برای اولین بار بود که برنرزلی به عنوان اولین دانشمند انگلیسی توانست بستری را به نام شبکه جهانی وب عرضه کند. او اولین سرور جهانی را بر روی یک رایانه NeXT در ۲۵ دسامبر سال ۱۹۹۰ ایجاد کرد. این سرور در ابتدا تنها ۲ گیگابایت حافظه داشت و از یک صفحه نمایش خاکستری و یک پردازنده ۲۵۶ مگاهرتزی برای پردازش اطلاعات استفاده می کرد. بعد از این اتفاق، اولین وب سرور بر روی این رایانه قرار گرفت که در آن لینک های مختلفی در مورد پروژه شبکه جهانی وب بود و دقیقاً یک سال بعد از آن مرکز شتاب دهنده خطی که در استنفورد کالیفرنیا بنا شده بود، اولین وب جهان را در خارج اروپا راه اندازی کرد و اواخر سال ۱۹۹۲ بود که سرورها گسترش پیدا کرد.
ایجاد اولین سرورهای رک
بعد از طراحی اولین وب سرور باید به مهمترین موضوع، یعنی اولین سرورهای رک اشاره کنیم. برای اولین بار در سال ۱۹۹۳ بود که تجهیزات سخت افزاری حوزۀ شبکه بصورت اختصاصی طراحی شده بود و این موضوع باعث شد تا بسیاری از سرورها به حالت رک یا به اصطلاح سرور رکمونت تبدیل شوند. در اصل یک رک از چندین شکاف مختلف ساخته شده است که هر کدام وظیفه ای را در یک سرور بر عهده دارند. رک ها در اصل به دلیل کاهش فضای نگهداری و مدیریت راحت تر به این صورت ساخته شده اند. با گسترش یافتن صنعت ساخت ریز تراشه ها، شرکت ها بدنبال ایجاد اتاق های بزرگی برای سرورهای خود بودند و به همین دلیل این روش علاوه بر کاهش هزینه های نگهداری سرور، سبب مدیریت بهتر دمای سرورها نیز گردید.
عرضه سرور های Blade
سرورهای رکمونت با اینکه محبوبیت زیادی دارند، اما نقص هایی را نیز به همراه دارند. به همین دلیل بود که در سال ۲۰۰۰ کریستوفر هیپ و دیوید کرکبی توانستند با ثبت اختراع، اولین سرورهای اختصاصی خود را طراحی کنند. این دو فرد با راه اندازی RLX Technologies، اولین سرورهای بلید را عرضه کردند که این سرورها با داشتن ویژگی هایی چون سخت افزارهای کمتر و توان مصرف برق کمتر، مزایای زیادی را برای راه اندازی سرورها به همراه داشتند. امروزه از پر استفاده ترین سرورهای موجود در بازار سرورهای بلید اچ پی است.
سرور مبتنی بر نرم افزار
برای اولین بار بود که در سال ۲۰۱۳ فعالیت ها و تمرکز پردازش از سخت افزارها کاهش یافت. شرکت HP Labs Moonshot توانست در این سال اولین سرور ابری خود را راه اندازی کند. برخلاف سرورهای قدیمی، Moonshot بر روی پردازنده هایی با تراشه های کم مصرف راه اندازی شده بود و از قدرت کمتری نیز برخوردار بودند، اما امکان استفاده از آنها در هر شرایطی وجود داشت که این موضوع می توانست برای شرکت های بزرگ اهمیت زیادی داشته باشد. با بررسی تاریخچۀ شکل گیری سرورها، مشاهده خواهید کرد که از سال ۲۰۱۳ رشد این نوع سرورها گسترش زیادی یافته و اکنون سرورهای مجازی دارای قابلیت های یک سرور معمولی هستند.
راه اندازی سیستم عامل های تحت شبکه
با گسترش یافتن شبکه ها و راه اندازی سرورهای تحت شبکه، سیستم های نرم افزاری نیز اکنون تغییرات زیادی پیدا کرده اند و برای هر نوع سرور، یک سیستم عامل اختصاصی طراحی شده است. از همان ابتدا در حوزه سیستم عامل، مایکروسافت با داشتن شالوده اصلی ویندوز ایکس پی و ویندوز هفت، توانست در این حوزه نیز به سرعت پیشرفت کند و سیستم عامل سرور اختصاصی خود را راه اندازی کند. این در حالی بود که به دلیل گران بودن هزینه های سرور، از طرفی سیستم عامل های متن باز (Open Source) مختلفی که براساس معماری یونیکس و لینوکس عرضه شده بودند نیز با سرعت زیادی رشد کردند و در این بین طرفداران زیادی را مخصوصاً در حوزۀ امنیت و شبکه به خود اختصاص دادند. سیستم عامل هایی چون Debian، Red Hat Enterprise Linux، CentOS برخی از این موارد هستند و به دلیل متن باز بودن، توسط بسیاری از افراد توسعه پیدا کردند.
رشد سرورهای ابری و کاهش متمرکزسازی
در این بخش به مهمترین روش های مدیریت سرورها اشاره خواهیم کرد. هرچه سرورها گسترش پیدا می کنند و نیاز ما به شبکه ها افزایش پیدا می کند، همان قدر نیز نگهداری و راه اندازی سرورهای قدرتمند، سخت و گرانتر تمام می شود. به دلیل افزایش قیمت سخت افزارها و منابع اولیه، راه اندازی سرور بصورت سنتی کار بسیار سختی است. همچنین به دلیل افزایش قیمت آب و برق نیز، خنک کردن سرورها نیازمند اصول جدیدی است. از اینرو در سال های ۲۰۱۵ تا کنون، کاهش هزینه های نگهداری و جلوگیری از متمرکزسازی، سرورها بحث بسیار مهمی در جامعه بوده و اکنون شرکت های زیادی مانند IBM، Microsoft، Google، AWS و سایر شرکت ها در حال بررسی و کار در این حوزه هستند. روشهای مختلفی برای اجرا کاهش متمرکزسازی وجود دارد که از جملۀ آنها می توان به پردازش ابری (رایانش ابری)، پردازشهای شبکه ای (Grid Computing)، پردازشهای لبه (Edge Computing) و غیره اشاره نمود.
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است. (گرد آوری شده توسط تیم IT سامانه فناوری فرتاک)